Al meer dan 50 jaar niet meer weg te denken uit de regio

Betonmortel Grevelingen bestaat inmiddels al meer dan 50 jaar. Het bedrijf is niet meer weg te denken bij bouwactiviteiten in de regio. Met deskundige medewerkers, goed onderhouden materieel en goede service heeft Betonmortel Grevelingen deze positie verworven. Betoncentrale Grevelingen viert dit jaar haar 55-jarig bestaan en dat maakt het een goed moment om onder een nieuwe naam Anker Beton verder te gaan. Sinds juli 2023 gaat Betonmortel Grevelingen verder onder de naam Anker Beton. Hiermee beschikt Anker Beton over twee moderne centrales in Zuid Holland die volledig voldoen aan de eisen van deze tijd. Met deze ontwikkeling zet Anker Beton een belangrijke stap in haar groei en ontwikkeling.

De onderneming Betonmortel Grevelingen werd op 12 maart 1968 opgericht door drie initiatiefnemers. Voordat Betonmortel Grevelingen bestond, waren aannemers zelf verantwoordelijk voor het maken van beton. Dit was een uiterst zware taak voor de bouwvakkers, die keer op keer met kruiwagens vol beton over loopplanken moesten manoeuvreren om funderingen of vloeren te gieten.

Betonmortel Grevelingen schafte vrij snel een betonmixer met transportband aan, waarmee beton op de bouwplaats zo ver mogelijk in het werk kon worden aangebracht. Dat was een revolutie die de kruiwagen overbodig maakte. Lossen met de transportband kwam de kwaliteit echter niet ten goede. De pompmixer was daarvoor de oplossing. Het was een mixer met 7 m³ laadvermogen met een pomp, zodat met een lange giek de betonmortel makkelijk op bijvoorbeeld een verdiepingsvloer kon worden aangebracht. Tot op heden is dit een onmisbaar onderdeel in de dienstverlening van Anker Beton.

De productie van beton steeg de eerste jaren enorm: van 7.030 m³ in 1968 tot 28.775 m³in 1970. De grootste eenmalige order in de geschiedenis van Betonmortel Grevelingen was in de jaren 1975 en 1976. Voor de nieuwe doorlaatsluis in de Brouwersdam was 32.000 m³beton nodig. Belangrijk voor het bedrijf was de nieuwe weg over de Haringvlietsluizen in 1971 die de kop van Goeree-Overflakkee ontsloot en voor veel bouwactiviteit zorgde.

Uitbreiding

Vanwege de grote vraag naar beton breidde Betonmortel Grevelingen haar transportcapaciteit uit. Mixers van 4 m³ werden mixers van 9 á 10 m³inhoud. In 1995 was een oplegger met menginstallatie een nieuwe stap. Daarmee kon Betonmortel Grevelingen de klant een continue en tijdige aanvoer garanderen. Momenteel telt het wagenpark van Anker Betonvier gewone mixers van 10 m³, vijf opleggers en twee pompmixers.

Betonmortel Grevelingen werkt sinds de jaren zeventig vanuit centrales in Zierikzee en Stellendam. Eerder was er ook een centrale in Middelharnis. In 1994 vond de overdracht van aandelen plaats van Van Dijk en Co te Dordrecht aan Betonmortel Maatschappij Zeeland B.V., een onderdeel van De Hoop Terneuzen.

In 2022 is Anker Beton ontstaan door overname van twee betonmortel centrales van Cementbouw. De eerste vestiging van Anker Beton is in 2022 geopend in Zwijndrecht. Sinds juli 2023 gaat ook Betonmortel Grevelingen verder onder de naam Anker Beton, vestiging Stellendam.