Elektrische betonmixer in gebruik genomen bij Betonmortel Grevelingen

06-05-2022

De Hoop Terneuzen heeft geïnvesteerd in een volledig elektrische betonmixer. Vorige week werden de sleutels officieel overhandigd aan Robert Roks, operationeel manager bij De Hoop Betonmortel.

Sinds een aantal maanden rijdt er al een elektrisch aangedreven betonmixeroplegger voor De Hoop Betonmortel. Dit beviel zo goed dat er nu een volledig elektrisch aangedreven betonmixer in gebruik is genomen gestationeerd bij Betonmortel Grevelingen te Stellendam. Vorige week werden de sleutels officieel overhandigd aan Robert Roks, operationeel manager bij De Hoop Betonmortel.

Het gebruik van dieselmotoren past steeds minder binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van De Hoop Terneuzen. De nieuwe betonmixer draait volledig zelfstandig op stroom en is daarmee volledig emissievrij. Dit geeft een besparing op de CO2-uitstoot van meer dan 6.000 kg per jaar. Voor ons de belangrijkste reden om deze mixer in gebruik te nemen, ondanks de beduidend hogere kosten dan het gebruik van een conventionele mixer.

 

Binnen ons concern is veel aandacht voor de ecologische ontwikkeling in Zeeland. Voorbeelden hiervan zijn de betrokkenheid van De Hoop Terneuzen bij verschillende projecten die de betonketen sluiten. Maar ook de investering van 100 hectare bosaanplant in samenwerking met Staatsbosbeheer past binnen dit beleid en is onderdeel van de organisatiedoelstelling om CO2-uitstoot zoveel mogelijk te reduceren en te compenseren.

Naast het milieuvoordeel biedt de elektrische mixer gezondheidsvoordelen voor de chauffeur. Bij laden en vooral lossen van de betonmortel kan er stil en schoon gewerkt worden en draagt het bij aan de veiligheid. Omdat de wagen geen geluid maakt en de chauffeur andere arbeiders op de bouwplaats of voorbijgaand verkeer op het losadres eerder hoort aankomen.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 minimaal 30 steden zijn waar een zero-emissiezone voor stadslogistiek is ingevoerd. De verwachting is dat dit voorbeeld de komende jaren door andere steden wordt overgenomen. Met deze elektrische betonmixer spelen we ook in op deze verandering.